Wat is een canvas Schilderij? Alles wat je erover wilt weten

Of je nou een woning wilt opknappen met die mooie foto van je vakantie of een prachtig oord wat je zou willen bezoeken, met een canvas schilderij heb je dat in een mum van tijd in huis. Niet alleen wordt de woonruimte mooier, het is een artistieke manier om je woon inrichting te verbeteren. Maar wat is een canvas print nou eigenlijk?

Voor ideeën voor een mooie canvas print check eens onze schilderijen op canvas voor inspiratie.

Wat is een canvas print?

Canvas Prints op een rij

Een canvas print moet je niet verwarren met een geschilderde canvas. Het is een afbeelding die geprint wordt van een inktprinter op canvas. Als het eenmaal geprint is wordt het canvas uitgetrokken over een frame. Sommige mensen kiezen er voor om het canvas te verwerken in een lijst. Zie hier een voorbeeld van de hema.

Er is een algemeen verwarring tussen acryl prints, gemonteerde afdrukken en canvas prints. Een gemonteerde afdruk is een papieren print wat vast gemaakt is aan een soort steunbord. Het idee van zo’n printer is om een foto afdruk goed te behouden voor aan de muur.

Een acryl print gebruikt een afbeelding van fotografisch papier. Deze afbeelding is dan gemaakt door het tussen platen van acryl te plaatsen, ook wel plexiglas genoemd. Wanneer je deze 3 prints dus met elkaar vergelijkt, dan lijkt de canvas print hier op en wekt het een artistiek gevoel. Dit komt omdat de canvas print heel erg lijkt op olieverf schilderijen en acryl schilderijen.

Waar is canvas van gemaakt?

Canvas is een sterk en duurzaam linnen gemaakt van katoen. In het verleden werd vaak hennep gebruikt. De canvas prints die je tegenkomt bij de meeste mensen thuis zijn gemaakt van katoen en polyester. Het grote verschil in dit materiaal is de nauwkeurigheid van de kleur.

Wat is de geschiedenis van canvas?

Madonna met de engelen
Madonna met de engelen

Tot aan de renaissance werden tempera– en olieverfschilderingen voornamelijk op houten panelen gemaakt. Toen er door de opdrachtgevers van de schilders steeds grotere schilderijen werden gevraagd werd het onpraktisch om op houten panelen te blijven werken: naarmate de afmetingen hiervan groter werden, vanaf ongeveer 1 vierkante meter, waren deze ook steeds zwaarder en bovendien nam het risico van kromtrekken en zelfs splijten van het paneel toe. Na de nodige experimenten om te bepalen wat de beste ondergrond van grotere schilderijen kon zijn gingen de meeste schilders geprepareerde doeken, gespannen op houten ramen, gebruiken. Dit is in vergelijking met houten panelen ook bij grote afmetingen redelijk licht en hanteerbaar en, mits goed geprepareerd alvorens erop te schilderen, kan doek ook de eeuwen doorstaan. Een van de oudste nog bestaande schilderijen op doek is een Frans doek “Madonna met de engelen” uit 1410.
Bron: wikipedia

Het verschil tussen Canvas Prints en Prints met Frame

In het moderne decor, komt het vaak voor dat men canvas prints en prints met frame mixen in hun huis. Daar is een hele goede reden voor namelijk dat prints met frame perfect samen gaan in een combinatie van kleurvolle canvassen. De keuze van het frame kan het gevoel en look en feel an de inrichting veranderen.

Bijvoorbeeld met een simpele zwart border frame, ligt de focus volledig op de foto of afbeelding. Maar meer unieke frames zoals een traditioneel frame of ouderwets frame brengt het karakter van de afbeelding echt naar voren. Wanneer je een keuze maakt in een frame is het dus ook heel belangrijk dat dit goed past bij elkaar en je inrichting van je huis. Dus het is bijvoorbeeld niet verstandig om traditionele frames te combineren met bijvoorbeeld een heel modern canvas en visa versa.

In vergelijking: een canvas print heeft een veel meer flexibele aanpak voor je wanddecoratie. Je kunt ze met minder nadenken ophangen in je woning omdat ze door hun frameloze karakter veel makkelijker bij elke inrichting passen. Door de excentrieke kleuren wordt je woning of muur veel levendiger.

Hier zijn enkele verschillende factoren die je kunt vergelijken wanneer je de keuze wilt maken tussen Canvas Prints en Prints met Frame

Canvas Prints

 • Geprinte afbeelding is permanent
 • Canvas heeft een bepaalde textuur waardoor het kleur diepte geeft
 • Foto’s hebben geen reflectie of schittering
 • Licht in gewicht
 • Prints komen een matte afdruk

Prints met frame

 • Je kunt diverse foto’s willen binnen het frame
 • Frames maken woning decor af
 • Foto’s hebben een schittering of reflectie
 • Grotere frames zijn erg zwaar en moeilijk te verplaatsen
 • Aanzienlijk duurder dan canvas print

Welke type canvas doeken bestaan er?

 • Eendelig canvas: De enkele canvas doeken zijn perfect voor plekken waar meerdere canvassen niet passen. Daarnaast zijn eendelige canvas een leuke manier om een statement te maken.
 • Driedelig canvas: Het driedelige canvas doek is om een handige layout te maken. De drie gelijke delen kunnen dan op een creatieve manier jouw smaak uitbeelden.
 • Vijfdelig Canvas: Het vijfdelige canvas is dan weer een ander verhaal. Het vijfdelige canvas is van verschillende delen van verschillende groottes. En dit is een goede manier om de aandacht echt op het schilderij te vestigen.

Welke categorieën canvas schilderijen bestaan er?

Er zijn heel veel diverse type canvas schilderijen, zoals een canvas met abstracte kunst, met natuur fotografie, normale kunst, oude schilderijen zoals de nachtwacht en van bekende schilders als Rembrandt. Wat past dan goed bij jouw woon inrichting? Dat hangt natuurlijk volledig af van jouw smaak, maar om je te inspireren hebben wij de verschillende typen canvassen voor jou op een rijtje gezet.

 • Canvas schilderij met abstracte kunst
  Abstracte kunst is een richting binnen de moderne kunst waarin niet altijd getracht wordt om projecten te weerspiegelen uit de echte wereld, maar dit wist je natuurlijk al lang als je op zoek was naar deze kunst soort. Hieronder een aantal voorbeelden van dit soort typen canvassen, deze hebben wij ook te koop.

 

 • Canvas schilderij met natuur
 • De meeste mensen hebben wel een idee wat natuur is maar hoe kun je het het nou echt het best omschrijven. Natuur zijn alle levende dingen om ons heen. Veelal is natuur een gebied dat geen of minimale invloed heeft gehad van de mens. Het is het makkelijkst te omschrijven als een soort domein van wilde beesten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Oreno
Logo