De meest Bekende schilderijen en beroemde schilders

De meeste bekende schilderijen en beroemde schilderijen die wij in Nederland kennen zijn onder andere Rembrandt van Rijn schilderijen, Karel appel schilderijen, Leonardo da Vinci schilderijen, Johannes Vermeer schilderijen, Pieter Brueghel the Elder schilderijen en natuurlijk nog veel meer. Wij vertellen je hier alles over deze beroemde schilders en beroemde schilderijen.

Wil je meer weten over een van de volgende schilderijen klik dan hieronder op de betreffende schilder om meer over hem te komen te weten:

Schilderijen uit de Gouden Eeuw

In een artikel over de bekendste schilderijen en beroemde kunstschilders kan een stukje achtergrond informatie over de Gouden Eeuw natuurlijk niet ontbreken.

In de zeventiende eeuw, ook wel de Gouden Eeuw genoemd kwam de Nederlandse Schilderkunst echt tot bloei. De meest bekende schilders uit deze Gouden Eeuw waren Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals.

De gouden eeuw schilderijen waren altijd al geliefd en hedendaags nog steeds. Tot op de dag van vandaag zie je de prachtige kunstwerken uit de gouden eeuw steeds vaker terug op canvas schilderijen en prints.

Een Gouden Eeuw schilderij kenmerkt zich niet altijd door dezelfde stijl. De stijl die het meest dominant was tijdens de Gouden Eeuw was barok. Er kwamen echter veel beroemde schilders uit deze eeuw. En dus ook diverse schilderijen van bekende schilders uit de Gouden Eeuw zijn er dus in allerlei verschillende stijlen en genres. Waar we je graag meer over vertellen.

Waarom waren er zoveel verschillende stijlen en thema’s in de gouden eeuw?

Doordat er in Nederland geen artistiek bepalend centrum was zoals dat in veel andere Europese landen wel het geval was. Waren er in Nederland veel meer diverse kunststromingen.

Bovendien hielp de welvaart van Holland ook mee en was er dus veel aandacht voor kunst. Rond het jaar 1625 verdienden mensen genoeg geld om een schilderij te kunnen betalen en de rijken hadden zelfs wel tientallen schilderijen in bezit. Dat heeft geleid dat er meer dan een miljoen schilderijen in de Gouden Eeuw zijn geschilderd.

Rembrandt van Rijn schilderijen

De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp – Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn was een Nederlandse kunstschilder waar we trots op mogen zijn in Nederland. Hij was niet alleen één van de grootste schilders in Nederland, maar ook in Europa. Bijna al zijn werken zijn te bewonderen in het Rijksmuseum in Nederland.

Wist je dat?

  • Rembrant van Rijn meer dan 300 schilderijen heeft gemaakt
  • Ruim 2000 tekeningen heeft gemaakt
  • Geboren was in de 17e eeuw op 1606 in Amsterdam
  • Veel zelfportretten heeft gemaakt

Rembrandt van Rijn zijn meeste beroemde schilderijen uitgelicht en toegelicht

De 10 meest bekende schilderijen van Rembrandt van Rijn hebben we speciaal voor jou hier uitgelicht. Hij maakte voor in de 17e eeuw ontzettend specifieke en gedetailleerde schilderijen van mensen en de periode waar in zij leefde. Zijn schilderijen zijn bovendien enorm geliefd doordat Rembrandt perfect de nuances, menselijke emoties, gevoelens en het briljante gebruik van licht en schaduw toepaste op zijn schilderijen.

Hij heeft meer dan 300 schilderijen gemaakt en daarom was deze top 10 samenstellen zeker niet gemakkelijk.

Wist je dat er ook veel copycats van Rembrandt waren. Die zijn schilderijen van hem perfect weten te nabootsen, waardoor soms Rembrandt niet het krediet heeft gekregen die hij verdiende. Hier beneden hebben wij 10 van zijn bekendste werken uitgelicht.

1. De Nachtwacht

Schilderij de Nachtwacht

Zonder enige twijfel is dit het meeste bekende schilderij van Rembrandt van Rijn, de Nachtwacht. De Nachtwacht voor wie het nog niet weet is een een groepsportret van het toen bestaande leger van Kaptein Frans Banning en zijn Luitenant Willem van Ruytenburgh (die in het midden van het schilderij is afgebeeld). Dit schilderij is gemaakt in 1642.

Een leuk feitje is dat de Nachtwacht niet zomaar een scene is die geschilderd is in de Nacht zoals velen lang geloofd hebben. Toen het schilderij schoongemaakt werd in 1940 kwamen ze er bij toeval achter dat het juist in daglicht is geschilderd.

Tijdens de verplaatsing van dit schilderij in de 18e eeuw is namelijk het schilderij ligt, beschadigt geraakt aan de linkerkant van het doek. Waardoor de compositie van het schilderij veranderd is doordat het licht geklede meisje en de Luitenant de voorgrond in het schilderij hebben gekregen door de lichte beschadiging van het doek.

Wil je graag zelf ook dit prachtige kunstwerk in je huis hebben hangen? Bestel hem dan eenvoudig bij ons. De nachtwacht op canvasprint.

2. Christus in de storm op het meer van Galilea

Dit schilderij heeft Rembrandt in 1633 geschilderd. Dit schilderij beeldt Jezus Christus uit die de storm kalmeert. Dit is het enige schilderij dat Rembrandt heeft gemaakt met een zeelandschap.

Helaas is dit prachtige schilderij al 2 eeuwen zoek. In 1990 was het gestolen van het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston door twee dieven vermomd als politieagenten.

Naast de storm van Galilea die ze gestolen hebben, hebben ze ook nog eens Rembrandt van Rijn zijn schilderij Portret van de Vrouw en de heer in zwart en 11 andere belangrijke kunstwerken gestolen voor een waarde van 300 miljoen.

3. Zelfportret met twee cirkels

Dit een van de vele Rembrandt zelfportretten. In deze kun je zien hoe de kunstenaars zelf aan het werk gaan. Hij houdt zijn palet, kwasten en schildersstok vast met 2 prachtige cirkels op de achtergrond. Er zijn diverse theorieën over de betekenis van dit schilderij. Zoals de kaart van het woord tot aan verschillende symbolische betekenissen.

Dit schilderij is tussen 1659 en 1665 geschilderd. Dit schilderij van Rembrandt kenmerkt zich als een van de grootste meesterwerken in de latere jaren van Rembrandt en een van de beste zelfportretten die hij ooit heeft gemaakt.

4. De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp

Dit schilderij is gemaakt in 1632 en laat zien hoe in Nederland de dokters chirurgie uitvoerden. Hier geeft Dr. Nicolaes Tulp een anatomische les met het lijk van een beruchte crimineel Aris Kindt.

In de 17e van Nederland, was er slechts een publieke anatomische beschouwing per jaar en werd vaak uitgevoerd op veroordeelde criminelen.

Het schilderij wat gemaakt was in opdracht van de Amsterdamse Gilde van Chirurgen, hangt dezer dagen in het Mauritshuis Kunst Museum in Den Haag.

5. Bathsheba met de brief van koning David

Dit prachtige kunstwerk van Rembrandt van Rijn gaat over de vrouw van Uriah de Hittite. Ze was op dit moment gezien door Koning David vanuit zijn prachtige kasteel. Althans volgens het verhaal uit de Bijbel. David zag haar wel zitten en heeft haar naar zijn Kasteel gebracht om met haar te slapen.

Toen ze zwanger werd, vroeg ze David de koning om haar man terug te laten komen van het leger en erop hopend dat hij met haar het bed zou delen en zijn rol als vader op te pakken voor zijn kind.

Maar Uriah werd niet teruggestuurd naar zijn vrouw, maar de koning zette hem juist in de frontlinie van het leger om zijn dood een zekerheid te maken. Na de dood van Uriah trouwde David met Bathsheba. Dit is het verhaal achter dit prachtige schilderij en deze kun je beschouwen in het Louvre Museum in Parijs. Of natuurlijk bestellen op canvas print en hem thuis bewonderen.

6. Danaë

Dit schilderij wat gemaakt is in 1636 is één van de beste naakt schilderijen die Rembrandt ooit gemaakt heeft. Bovendien is dit stuk als één van zijn prominenten meesterwerken geclassificeerd.

Zoals de titel van dit schilderij aangeeft is Danaë, de moeder van de oude Griekse mythische held Perseus. Dit schilderij laat zien dat Zeus de vader van Perseus bij haar op bezoek komt door de gouden regen. In 1770 heeft Catherina 2 van Rusland dit prachtige schilderij gekocht.

7. De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis

Dit schilderij van Rembrandt laat de leider zien van de Bataafse Rebellie van Cluadius Civilis en de Bataafse Leiders. Deze groep zou mee doen in de strijd tegen de Romeinen.

Het overleg van Claudius Civilis kon je vroeger bezichtigen in het dorpshuis van Amsterdam. Dit schilderij kwam terug in Rembrandt zijn portefeuille om slechts een kwart van het origineel te maken om het makkelijker te kunnen verkopen.

In de 18e eeuw was het schilderij bemachtigd door de Royal Swedish Academy van kunsten, wie hem later gedoneerd heeft aan het Nationaal Museum in Stockholm. Daar kun je dit kunstwerk van Rembrandt van Rijn nog steeds bezichtigen.

8. De staalmeesters

Dit waren niet zomaar mannen die Rembrandt had geschilderd. Dit waren de mannen van de Amsterdamse Laken (makers) Gilde, wie hun taak was om de kwaliteit van kleding stof te controleren van weefmakers.

Zij verkochten hun kleding aan de gilde leden. De uitzondering is de man wie geen hoed draagt en achter in staat, dit was iemand die in dienst was van de gilde mannen. Dit schilderij in opdracht van de gilde leden gemaakt.

9. Terugkeer van de Verloren Zoon

Dit is één van de laatste meesterwerken van Rembrandt van Rijn en is vlak voor zijn dood afgemaakt. Dit levensgrote schilderij gaat over een Bijbels verhaal van de verloren zoon die teruggekeerd is bij zijn vader. De zoon had spijt van zijn fouten en vraagt hem hiervoor vergiffenis voor zijn fouten.

Ze zijn er nooit achtergekomen wie de andere figuren waren op het schilderij, maar het is wel een mooie toevoeging. Ze denken dat één van de mannen op het schilderij een oudere broer is die hem niet kon vergeven. Maar daar zijn critici niet helemaal uit.

10. Jacob zegent de zonen van Jozef

Dit schilderij heeft Rembrandt afgemaakt in 1656. De geliefde zoon van Jacob brengt zijn kinderen naar zijn vader die op het sterfbed ligt om zijn zonen nog een laatste keer te zegenen zoals dat vroeger ging.

Maar wat tegenstrijdig is met het verhaal in de bijbel is dat Jozef slechts 1 zoon zegent en niet beide zoals in de bijbel staat. Bovendien is de moeder ook aanwezig, terwijl die in de bijbel afwezig was.

Wil je nou ook een prachtig schilderij van Rembrandt van Rijn in canvas print kopen kijk dan eens bij onze prachtige product selectie aan canvas prints van Rembrandt van Rijn. (wij voegen wekelijks nieuwe schilderijen toe)

Leonardo Da Vinci Schilderijen

Één van de bekendste schilders uit de Renaissance tijd is toch wel Leonardo da Vinci. Hij creëerde innovatieve composities en onderzocht anatomie om het lichaam van de mens accuraat weer te geven in zijn schilderijen.

Hij wilde juist het karakter van een persoon en inzichten van de psychologische kant van het lichaam laten zien. Hij experimenteerde met verschillende methodes voor het laten zien van drie dimensionale objecten op twee dimensionale vlakken.

Zijn vele geëxperimenteer leidde tot ontzettend veel incomplete werken, maar ook tot ongelofelijke levensechte, complexe en bijzondere presentaties van de mens.

Zijn experimenten hebben zijn opvolgers beïnvloed en zijn de standaarden geworden voor de presentaties in de eeuwen daarop. Wij hebben hier beneden voor je 10 van zijn best bekroonde werk voor je opgesomd.

De Mona Lisa

Dit is een wereld bekend schilderij en zal voor jou waarschijnlijk ook niet onbekend zijn. Maar ken jij het verhaal achter dit prachtige schilderij van Leonardo da Vinci?

De vrouw op dit schilderij die gekleed is in sombere kleuren en geen juwelen wordt bewonderd door velen. Iedereen vraagt zich dan ook af waarom juist dit schilderij zo bekend is.

Juist het simpele van dit schilderij maakt het zo bijzonder. Leonardo zijn talent voor de realiteit die hij uit op dit schilderij is uitmuntend. De finesse waarmee het hoofd in dit schilderij gemaakt is, laat zien hoeveel talent Leonardo had. De artistieke techniek die gebruikt is met subtiele gradaties van licht en schaduw, i.p.v. een dunne scherpe lijn om een model te vormen.

De fijne geschilderde sluier, de fijne bewerkte lokken en de zorgvuldige weergave van het doek waar Leonardo met geduld en experimenteren tot dit resultaat kwam, is het resultaat van zijn vele waarnemingen.

Bovendien draagt de glimlach van de Mona Lisa bij aan dit meesterwerk. Haar glimlach kan boeiend zijn of misschien spottend, kijkers kunnen er niet helemaal achter komen, omdat ze net als een mens een ingewikkeld figuur is en tegenovergestelde kenmerken belichaamt.

Het Laatste Avondmaal

Ook dit is weer een wereld bekend schilderij van Leonardo Da Vinci. Het laatste avond maal was aangevraagd te maken door Ludovico Sforza, Hertog van Milaan en Leonardo’s compagnon. Dit schilderij illustreert een uniek verhaal met nauw verbonden momenten met elkaar over de evangeliën.

Daarin wordt verklaart dat Jezus één van de apostelen hem zal verraden en vervolgens de eucharistie in stelt. Leonardo, die geïntrigeerd was door de manier waarop het karakter van een man zichzelf kan onthullen in houding, expressie en gebaar, schilderde de unieke reactie van elke discipel op de verklaring af.

De houdingen van de apostelen stijgen, vallen, strekken zich uit en verstrengelen zich terwijl ze lijken te fluisteren, schreeuwen, rouwen en debatteren rond Jezus, die sereen in het midden zit.

Door de experimentele schildertechniek van Leonardo, waarbij hij tempera of olieverf gebruikte op twee lagen. Begon het werk al snel na zijn voltooiing te desintegreren. Kijkers kunnen het echter nog steeds herkennen als een complexe studie van gevarieerde menselijke emoties, onthuld in een bedrieglijk eenvoudige compositie.

De dame met de hermelijn

Op het schilderij uit ongeveer 1490 staat Cecilia Gallerani afgebeeld, de zestienjarige minnares van hertog Ludovico Sforza.

Het schilderij is een van de vier vrouwenportretten van da Vinci’s hand. De andere drie zijn de Mona Lisa, het portret van Ginevra de’Benci en het portret van Lucrezia Crivelli (de laatste minnares van Sforza), genaamd La Belle Ferronière.

Je ziet in dit portret dat Cecilia zich wegdraaiende van de toeschouwer, met een intrigerende glimlach en dat maakt het tot een bijzondere sensualiteit. Zij streelt een wit marterachtig dier dat met zijn klauwen in haar mouw slaat. Hierin kan men een verborgen seksuele verwijzing zien.

Da Vinci ontmoette Cecilia Gallerani in Milaan in 1484, waar zij beiden leefden in het kasteel van hertog Ludivico Sforza. Cecilia was de maîtresse van de hertog; ze speelde muziek en schreef poëzie.

Er zijn verschillende verklaringen waarom er een hermelijn op het schilderij staat. Hermelijnen werden geassocieerd met de aristocratie. De hermelijn was ook een symbool van zuiverheid en kwam voor op het wapen van de Sforza’s. Maar het kon ook een woordspeling met haar naam zijn.

Onderzoek met een nieuwe techniek onthulde in 2014 dat dit werk op zijn minst 2 keer overschilderd is waarbij het witte dier pas in een latere versie werd toegevoegd. Bron: Wikipedia

Wil jij ook een prachtig canvas schilderij kopen van Leonardo da Vinci. Dan kan je die hier kopen!

Johannes Vermeer schilderijen

Johannes Vermeer is een bekende schilder uit de gouden eeuw. Zijn kunstwerken waren het best bekend om zijn prachtig weergegeven schilderijen van vrouwen in lichte huiselijke interieurs. Hij nam zijn tijd voor schilderijen en was een methodische schilder, daarom produceerde hij relatief weinig schilderijen.

Er zijn 34 van zijn schilderijen bekend. Hij was tijdelijk beroemd in zijn geboortestad Delft. Na zijn dood raakte hij in vergetelheid tot de 19e eeuw. Toen werd hij herontdekt door de Duitse Kunsthistoricus Gustav Friedrich Waagen en de Franse journalist en kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger. Vermeer wordt nu beschouwd als een van de grootste schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

De bekendste schilderijen van Johannes Vermeer die je moet kennen hebben wij hieronder voor je opgesomd.

Diana en haar Nimfen

Als je echt wilt weten hoe Johannes Vermeer zijn schilderkunsten zijn ontstaan dan begin je bij dit schilderij. Dit is hoogstwaarschijnlijk het eerste schilderij die hij heeft gemaakt. Dit kunstwerk is ongebruikelijk voor Vermeer omdat hij een scene heeft gemaakt van een Romeinse mythologie in plaats van de middenklasse van Nederland, die hij veelal schilderde.

Het bijzondere is dat in dit schilderij Diana niet in een blije setting heeft geschilderd, zoals vaak gedaan werd in de Romeinse mythologie. Maar juist als een jonge vrouw omringt door een groep andere dames. En de plechtige stemming van elke dame in het schilderij geeft de indruk dat de dames eenzaam zijn wat dit schilderij juist weer heel interessant maakt.

De schilderkunst

De schilderkunst van Johannes Vermeer is prachtige om meerdere factoren. Het eerste wat je erover kunt zeggen is dat het zijn 2e grootste werk is en het meest complex in termen van iconografie en compositie.

Een van de meest indrukwekkende elementen is het gebruik van licht. Het lijkt puur natuur en het licht de ruimte op alsof er een groot raam aan de zijkant zit waar de zonnestralen doorkomen.

Daarnaast zijn er ook nog meerdere historische symbolen aanwezig in het schilderij, zoals een dubbel koppige adelaar bovenaan de kroonluchter. De nazi’s wilden dit schilderij dolgraag hebben, volgens critici juist doordat er zoveel historische symbolen terugkomen in dit prachtige kunstwerk.

Het straatje

prachtige schilderij het straatje van Johannes Vermeer

Vermeer maakte vooral schilderijen van de binnenkant van woningen met mensen daarin afgebeeld. Daarom is het straatje (in Delft) zo bijzonder omdat die juist een ander onderwerp heeft en het enige schilderij is die Johannes heeft gemaakt van buiten.

De gebouwen die hij heeft gekozen om in dit kleine schilderij te plaatsen lijken in de eerste instantie niet bijzonder. Maar de geometrische compositie en sterk contrasterende kleuren van het stuk laten het echt tot leven komen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de exacte plaats van deze gebouwen en ze vermoeden dat die waarschijnlijk de straat is waar zijn zus, tante en moeder woonden.

Het meisje met de parel

Dit schilderij is een portret van een naamloos model. Dit wordt ook wel een tronie genoemd. Zoals te zien draagt het meisje een blauwe tulband met een gele doek die omlaag valt.

Het bruinachtige jasje dat het meisje draagt is dan weer volledig in contrast met deze tulband en doek. Het schilderij stond tot voor kort bekend als het meisje met de tulband. In 1995 is echter besloten om het om te dopen tot het meisje met de parel.

Pieter Brueghel de oude Schilderijen

Dit was één van de bekendste schilders uit de gouden eeuw. Pieter brueghel trotseerde de conventie van het Italiaanse maniërisme die in zijn tijd zo wijdverbreid was, en keek in plaats daarvan terug naar het gotische tijdperk van Jheronimus Bosch.

Zijn vroege werk heeft overal het merkteken van Bosch, maar wordt getemperd door veranderingen in de christelijke moraal veroorzaakt door figuren als Maarten Luther. Al snel ontwikkelde hij echter een unieke stijl, waarin mens en natuur werden gezien als perfect in balans en op elkaar afgestemd zonder de brede reikwijdte van de natuur of het unieke karakter van elke man op het schilderij te verliezen.

Wij hebben een verzameling gemaakt van zijn mooiste werken. Ben je benieuwd welke we hebben ze hieronder voor je uitgelicht.

De val van Icarus (1558)

Dit is het verhaal van dit prachtige schilderij die gemaakt is in 1558.

Het mythologische verhaal gaat als volgt: Icarus en zijn vader Daedalus waren van plan om Kreta te ontvluchten, en om te ontsnappen, formuleerden ze een plan waarbij ze zelfgemaakte vleugels moesten maken van veren en was. Toch waarschuwt Daedalus Icarus dat de vleugels die hij heeft gemaakt niet duurzaam zijn als hij te dicht bij de zon vliegt.

Icarus negeert de woorden van zijn vader en loopt inderdaad gevaar als zijn vleugels snel beginnen weg te smelten, waardoor hij in de zee beneden valt. Bruegels zijn meesterwerk van de val van Icarus geeft de exacte climax van dit verhaal esthetisch weer, aangezien kijkers op de voorgrond van het schilderij een paar benen uit de zee kunnen zien steken.

Maar hoewel een verhaal als dit een tragische gebeurtenis noemt, lijken de onderwerpen in Bruegels schilderij eerder passief dan in vervoering te zijn, terwijl ze doorgaan met hun dagelijkse routines, verwijzend naar een metaforische connectie over hoe mensen tragische gebeurtenissen kunnen waarnemen.

In de loop der jaren is de val van Icarus door kunstcritici betwist of het echt een origineel werk van Bruegel is, of een kopie. Hoewel talloze tests tot gemengde resultaten hebben geleid, kan worden geconcludeerd dat doordat het schilderij van paneel op canvas is overgebracht, het proces het huidige werk heeft beschadigd.

Of het nu een origineel werk van Bruegel is of niet, blijft een mysterie voor de kunsthistorici en critici, maar de rest van de wereld zal zich blijven verwonderen over dit meesterlijke schilderij in de Koninklijke Museau van Belgie genaamd Fine Arts.

Wil jij nu ook dit prachtige schilderij kopen, dat kan we hebben voor slechts 39,95 voor jouw beschikbaar op canvas print!

Wil je dus bekende schilderijen nabootsen of een schilderij die nagebootst is. Maar wil je er niet zoveel voor betalen dan is uiteraard een canvas schilderij van een oud kunstwerk van één van de bekendste schilders natuurlijk een prachtige oplossing. Heb jij zelf een foto van een prachtig schilderij schroom dan niet, om contact met ons op te nemen of wij die voor jou op canvas klaar kunnen maken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter